Overzicht van Excel besturingselementen voor Excel formulieren (2)
Op deze pagina kunt u lezen wat u met de Excel besturingselementen selectievakje, keuzerondje en keuzelijst kunt doen in Excel formulieren voor het efficiënter invoeren van gegevens.
Voor de Excel besturingselementen labels, groepsvak en opdrachtknop klik hier
Voor de Excel besturingselementen keuzelijst met invoerveld, schuifbalk en kringveld klik hier
De Excel besturingselementen: selectievakje, keuzerondje en keuzelijst
Selectievakje
Hiermee wordt een waarde in- of uitgeschakeld waarmee een tegengestelde en ondubbelzinnige keuze wordt aangegeven. U kunt meerdere selectievakjes op een werkblad of in een groepsvak plaatsen. Een selectievakje kan zich in één van drie verschillende toestanden bevinden: geselecteerd (ingeschakeld), leeg (uitgeschakeld) en gemengd, wat een combinatie is van de aan/uittoestand (zoals in een meervoudige selectie).
Keuzerondje
Hiermee wordt een keuze uit een beperkte verzameling, elkaar uitsluitende mogelijkheden geboden; een keuzerondje maakt meestal deel uit van een groepsvak of een kader. Een keuzerondje kan zich in één van drie toestanden bevinden: geselecteerd (ingeschakeld), leeg (uitgeschakeld) en gemengd, wat een combinatie is van de aan/uittoestand (zoals in een meervoudige selectie).
Keuzelijst
In een keuzelijst worden een of meer tekstitems weergegeven waaruit een gebruiker een keuze kan maken. U kunt een keuzelijst gebruiken voor het weergeven van grote hoeveelheden keuzemogelijkheden met uiteenlopende aantallen of inhoud. Er zijn drie soorten keuzelijsten:
In een keuzelijst met enkelvoudige selectie kunt u slechts één mogelijkheid kiezen. In dit geval lijkt een keuzelijst op een groep keuzerondjes, met dat verschil dat een keuzelijst efficiënter kan omgaan met een groot aantal items.
In een keuzelijst met meervoudige selectie kunt u één keuze of een aaneengesloten aantal (aangrenzende) keuzemogelijkheden kiezen.
In een keuzelijst met uitgebreide selectie kunt u één mogelijkheid, aaneengesloten keuzemogelijkheden of niet-aaneengesloten (of losse) keuzemogelijkheden kiezen.