Excel hulp voor filteren van waarden die ongewenst zijn in berekeningen
MAX() functie van kolom met #NB

Excel hulp voor filteren van waarden

In dit blog bericht geef ik antwoord op een mail van Simon waarin hij vraagt om uit een kolom.

Simon stuurde een vraag op over het berekenen van de functie MAX in een kolom waarin waarden voorkomen die niet in de berekening meegenomen moeten worden.

Hier het antwoord op je vraag:

“In mijn grafiek gebruik ik #NB() voor een lege cel. Omdat ik daar een functie gebruik en een lege cel (“”) wordt toch meegenomen in een grafiek.

Mijn echt probleem is nu dat in mijn MAX() functie van het bereik waar #NB() ook in zit. Geeft #NB(). Maar ik wil die er niet bij. hoe kan je ervoor zorgen dat alleen de getallen in het bereik een maximum van genomen worden.”

Antwoord:

Gebruik een hulpkolom waarin je de volgende formule gebruikt: =ALS.NB(A2;””)

Hiermee krijg je alle getallen waarvan je het maximum kunt berekenen, want bij #N/B blijft de hulpcel leeg.

Excel hulp voor filteren van waarden

Andere suggestie voor Excel hulp voor filteren van waarden

https://support.office.com: Filteren op dubbele waarden of deze verwijderen

OPMERKING : Als de formule in de cellen verschilt maar de waarden identiek zijn, worden ze beschouwd als duplicaten. Bijvoorbeeld: als cel A1 de formule = 2-1 bevat en cel A2 de formule =3-2, worden ze beschouwd als duplicaten als de waarden dezelfde notatie hebben. Als dezelfde waarde in verschillende getalnotaties voorkomt, worden de twee waarden niet beschouwd als duplicaten. Als bijvoorbeeld de waarde in cel A1 de notatie 1,00 heeft en de waarde in cel A2 de notatie 1 heeft, worden ze niet als duplicaten beschouwd.

Ga op een van de volgende manieren te werk:

Filteren op unieke waarden

  1. Selecteer het cellenbereik, of zorg ervoor dat de actieve cel zich in een tabel bevindt.
  2. Klik op het tabblad Gegevens onder Sorteren en filteren op de pijl naast Filter en klik vervolgens op Geavanceerd Filter.Tabblad Gegevens, groep Sorteren en filteren
  3. Voer een van de volgende handelingen uit:
HandelingWerkwijze
Het celbereik of de tabel in de cel filterenSelecteer het celbereik en klik vervolgens op Lijst in de cel filteren.
De resultaten van de filterbewerking kopiërenSelecteer het celbereik, klik op Kopiëren naar een andere locatie en voer in het vak Kopiëren naar een celverwijzing in.

OPMERKING : Als u de resultaten van de filterbewerking naar een andere locatie kopieert, worden de unieke waarden van het geselecteerde bereik gekopieerd naar de nieuwe locatie. De oorspronkelijke gegevens worden niet beïnvloed.

Simon
Door

Simon

op 24 Mar 2016

Fred, Dank voor je antwoordt, ik heb ook nog even verder gezocht (met een collega) waardoor ik denk da ik geen hulpkolom zal nodig hebben. Dezelfde functie gebruiken maar dan in een max berekening: -€MAX(ALS(ISGETAL(A1:A2);(A1:A2)))€ .. Waarbij € grote haken zijn te bekomen door ctrl-shift-enter. Dus in mijn waardes voor mijn grafiek zal ik max kunnen gebruiken zonder #NB() te moeten weglaten (want die heb ik nodig in mijn grafiek. Of kan ik in de functie van de grafiek ook vragen aan Excel om niet-getallen weg te laten?

Fred Hirdes
Door

Fred Hirdes

op 24 Mar 2016

Simon, Bedankt voor je antwoord. Dit is idd een mooie oplossing door gebruik te maken van de array formule (aangegeven door de { en } haakjes of brackets). Je krijgt die brackets door Ctrl + Shift + Enter te typen zoals je schreef. De oplossing via een hulpkolom is voor meer gebruikers echter eenvoudiger te begrijpen en kan gemakkelijker in andere situaties worden toegepast.

Emeline
Door

Emeline

op 25 May 2016

Dit was een onleesbare tekst.

Fred Hirdes
Door

Fred Hirdes

op 25 May 2016

OK, thanks.

Loree
Door

Loree

op 25 May 2016

Good to see a taelnt at work. I can't match that.

Fred Hirdes
Door

Fred Hirdes

op 25 May 2016

Thank you!

Reactie plaatsen